Kocaeli’de Kültür ve Sanat

Kocaeli şehri, kendi içerisinde sanayisini barındırmakla birlikte aynı zamanda hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi ve sanatıyla gün geçtikçe ön plana çıkan bir kenttir. Kendisine has yemekleri, kültür merkezi, geleneksel giysileri ve daha birçok noktada ön plana çıkmaktadır. 

Kocaeli’nin Yöresel Yemekleri

Kentler, kültür ve sanatında bir Anadolu geleneği olarak yöresel yemekleriyle ön plana çıkarlar. Kocaeli’ne özgü yemek kültürü, şehre artı bir değer katmıştır. Özellikle kentte bir kültür haline gelen ‘Pişmaniye’, kente özgür bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır. Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. 

Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”,  kendin bilinen en önemli tatlarıdır. 

Kocaeli’nin Halk Oyunları

Kocaeli, birçok bölgeden göç aldığından dolayı farklı kültürlerle harmanlanmış bir kenttir. Her topluluk, bir gelenek olarak geldiği yerin kültürünü yaşatmaya çalışmış; bunun neticesinde de kendi halk oyunlarını Kocaeli’ye tanıtmış ve kültüründe bir etki ortaya koymuştur. 

Kocaeli halk oyunu

Kocaeli’de, yapılan araştırmalara göre iki ilçe kendi kültürünü korumayı başarabilmiştir: Kandıra ve Karamürsel. 

Kocaeli’nin halk oyunu kültürü, kentte harmanlanmasının bazı sonuçları olmuştur. Örneğin Karadeniz bölgesinden Kocaeli’ye yapılan göç sonucunda Kocaeli ‘Horon’ kültürünü tanımış; ancak horon Kocaeli’de yaşayan halkın karakterine özgü bir şekillenme yaşamıştır. 

Kocaeli’de Giyim Kültürü-Geleneksel Giysi

Kocaeli’nin nüfusundaki çeşitlilik ve halen daha sanayii kaynaklı göç almasından dolayı yöresel giyim kuşam anlayışını da şekillendirmektedir. Türkiye’de geleneksel yapı 1960’lara kadar sürmüş olsa da vatandaşlar, bu kültürün etkisini hala yaşamaktadırlar. 

Kocaeli’de ‘yöresel giysi’ denildiğinde ilk akla gelen Manav kültürüdür. Orta yaş üstü kadınlar, Manav kültürünü hala yaşamakta ve yaşatmaya çalışmaktadır. 

Kocaeli’nin Yöresel Türküleri 

Kocaeli’de bugüne kadar bilinen, TRT repertuarına alınan 4 adet türkü bulunmaktadır. Ancak Kocaeli’nin yöresel türküleri sadece 4 tane olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmamakla birlikte, Kocaeli’ye özgü yüzlerce türkü olduğu düşünülmektedir. 

Kocaelİ’nin bilinen yöresel türküleri, “Üç Güzel Oturmuş Gergefin İşler, Akmeşe Yolları, Karadeniz Gümbür Gümbür ve Darbuka Çala Çala” adlı türkülerdir.

Kocaeli’nin Kültür Merkezleri 

Kocaeli kültüre önem veren, faaliyetlere yoğun olarak katılan bir kenttir. Kocaeli genelinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM), Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi, Gölcük Kervansaray Sahnesi ve Sabancı Kültür Merkezi olmak üzere 4 adet kültür merkezi bulunmaktadır. 

Kocaeli Kültür merkezleri

<