Turizm Kenti Kocaeli

Yüzölçümü açısından küçük bir İl olan Kocaeli, gerek sanayi sektöründeki üretim ve katma değer, gerekse doğal güzellikleri, plajları, yaylaları, Kartepe kayak merkezi ve tarihi eserlerinin yanında Karadeniz ve Marmara Denizi’ne olan kıyıları ile Kocaeli İli ticaret, kültür ve turizm açısından da ayrı bir önem taşımaktadır.

Kocaeli’ de 2018 yılı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm İşletmesi Belgeli 51 Konaklama Tesisi bulunmaktadır. 2017 yılında bu rakam 53 idi. 2018 yılında Konaklama Tesisleri sayısında azalış görülmüştür. Bunun yanı sıra Kocaeli’de 11 adet Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı turizm işletmesi belgeli lokanta mevcuttur. 2018 yılı itibariyle Kocaeli’de 51 adet konaklama tesisi bulunmakta ve bunlar 3755 oda ve 7212 yatak kapasitesine sahiptir.

KAPASİTE BİLGİLERİ

TÜR VE SINIFI TESİS SAYISI ODA SAYISI YATAK SAYISI
5 Yıldızlı Otel 6 969 1638
4 Yıldızlı Otel 13 1405 2854
3 Yıldızlı Otel 16 922 1831
2 Yıldızlı Otel 11 337 636
1 Yıldızlı Otel 1 14 28
Müstakil Apart Otel 2 62 124
Pansiyon 2 46 98
TOPLAM 51 3755 7212

Kocaeli ilimiz; tarihi, doğası, coğrafyası, mimarisi, kültürü, sanayisi ve diğer birçok alandaki güzellikleriyle ülkemizin cazibe merkezi illerinden biridir.

Osman Gazi’nin silah arkadaşı Akça Koca’ dan ismini alan ilimiz, bir yandan eşsiz körfeziyle diğer yandan tarihi dokusu ve eserleriyle ve nihayet doğal güzellik ve özellikleriyle görülmeye değer zenginliklere sahiptir.  

Kartepe’de kış, dağ ve göl turizmiyle,
Dilovası’nda Mimar Sinan Köprüsü, Tavşancıl Tarihi Evleri gibi anıtsal eserleriyle,
Körfez’de tarihin canlı şahitleri koca çınarları, sahil kasabaları ve elbette ki dünyaya nam salan Hereke Halısı ile,
Derince’de dünya markası olan Çenesuyu ve Çınarlıdere ile,
İzmit’te Tarihi surları, Mimar Sinan’ın ölümsüz eserleriyle,
Darıca’da onlarca türü barındıran Hayvanat bahçesiyle,
Karamürsel’de plajları ve tarihi geçmişi yaşatan Karamürselbey Anıtı ve Valide Sultan Köprüsü ile, 
Çayırova’da doğal güzellikleri, ormanları ve mesire alanları ile,
Kandıra’da kumsalı, denizi, sahili, yeşilliği ve mavi bayraklı plajları ile,
Başiskele’de alabalık tesisleri ve Kocaeli’nin canpınarı Yuvacık barajı ve havzasıyla,
Gebze’de Hannibal Mezarı, Osman Hamdi Bey Köşkü ve Ballıkaya Tabiat Parkı ile,
Gölcük’te Sultanbaba Türbesi, Ilıca Tesisleri ve Saraylı Evleri ile Kocaeli, kolaylıkla ulaşabileceğiniz yakınlıkta, hemen her bütçeye uygun konaklama olanakları ve bütün misafirperverliğiyle gözalıcı bir destinasyon olarak sizleri beklemektedir. 

Kocaeli Ticaret Odası olarak sizleri, burada bir kısmından ancak söz edebildiğimiz ve gerçekte sonu olmayan değerleriyle Kocaeli’yi en kısa zamanda keşfetmeye davet ediyoruz.


Yapılan araştırmalar sonucu Kocaeli bölgesi, MÖ 3000’den itibaren insanların yaşadığı bir kent olduğu ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Kocaeli, egemenliği kuran devlet ve imparatorluklara göre birçok isim almıştır. Bunlardan en bilinenleri “Nicomedia” ve “Astakoz’dur.” 

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi 

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Çoban Mustafa Paşa Kulliyesi, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Mustafa Paşa’nın emriyle yaptırılmıştır. Hem tarihsel süreci hem de Mimar Sinan ve Mimar Acem Ali tarafından bir menzil külliyesi olarak inşaa edilmesi, tarihe değer veren ayrıca özelliklerindendir. 

Pertev Paşa Külliyesi (Yeni Cuma Camii)

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan “Yeni Cuma Camii” adıyla bilinen Pertev Paşa Külliyesi 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmış, günümüze kadar korunmuştur. 

Pertev Paşa Külliyesi

Fevziye Camii 

Yine İzmit ilçesinde bulunan, İzmitli  Mehmet Bey tarafından yaptırılmış; ilk yapımı Mimar Sinan’ın eliyle yapılmış olsa da 1884 ve 1999 depremlerinde tamamen yıkılmış; ancak aslında uygun olarak tekrar yapılmıştır. 

Fevziye camii

Akçakoca Bey Anıt Mezarı

Kocaelİ’nin Kandıra ilçesinde bulunan Akçakoca Bey Anıt Mezarı, 1234-1328 yılları arasında yaşayan Kocaeli’nin fatihi olarak bilinen Akçakoca Bey adına ve anısına saygı nişanesi olarak yapılmıştır. Babadağ mevkiinde yer alan anıt mezar, ziyaretçilerin uğrak yeri olmuştur. 

Karamürsel Bey Anıt Mezarı 

Osmanlı Devleti’nin ilk donanma komutanı olarak bilinen Karamürsel Alp, 14. Yüzyılda yaşamıştır. Orhan Bey tarafındna İzmit Körfezi’nin güney kıyıları olarak anılan Karamürsel’in Bizanslılar’dan alınması görevi üzerine Karamürsel’e gelip donanma anlamında kenti geliştirdi. Ayrıca Karamürsel Alp, ilk Osmanlı Türk denizcisidir. Asıl adı Mürsel olan komutana Orhan Gazi tarafından “Kara” lakabı verilmiştir. 

Karamürsel Bey vasiyeti için şu sözleri söylemiştir:

“Ölünce beni öyle bir yere gömün ki sırtım dağlara dayansın, kucağıma denizi verin, daima donanmamı göreyim.”

Kartepe Kayak Merkezi

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan Samanlı Dağları’nın zirvesinde yer alan Kartepe Kayak Merkezi Kocaeli’nin kış turizminde en çok uğrak noktalarından birisi haline geldi. İl dışından oldukça ziyaretçi ağırlayan kayak merkezi, özellikle sonbahar ve kış aylarında yoğunluktan dolayı araç kuyruklarıyla da bilinir. 

Kartepe kayak merkezi

<