127.Yıl

126.Yıl

Oda’ların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komiteleri 6. Toplantısını KOTO’da yaptı

Oda’ların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komiteleri 6. Toplantısını KOTO’da yaptı
Oda’ların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komiteleri 6. Toplantısını KOTO’da yaptı
Oda’ların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komiteleri 6. Toplantısını KOTO’da yaptı

İlimizde faaliyet gösteren TOBB’a bağlı Oda’ların; Tarım, Hayvancılık, Fırın, Pastane ve Market sektörlerini kapsayan komitelerinin başlatmış olduğu ortak istişare toplantılarının 6.’sı, Kocaeli Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleşti. İlgili sektörlerin ortak sorunlarına, il genelinde ortak çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlenen toplantıların Kocaeli Ticaret Odası buluşmasına, 4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Grubu) ile 9. Meslek Komitesi (Fırın, Pastane ve Marketler Grubu) ev sahipliği yaptı. 

KATILIM YOĞUN OLDU 

KOTO 9. Meslek Komitesi Başkanı Baki Kurt’un Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Can Kuşkan, Meclis Üyeleri Adnan Sancak, Mustafa Akcan, 4. Meslek Komitesi Üyeleri Engin Yener ve Orkun Yılmam ile birlikte ev sahipliği yaptığı istişare toplantısına; Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kaya, 5. Komite Başkanı Fatih Kılıç, Komite Üyeleri Alpaslan Yayla, Hasan Demirtaş, Mehmet İlker Culu, Gebze Ticaret Odası Meclis Üyeleri Yusuf Ekinci, Yusuf Öğüt, Komite Üyeleri İdris Güngör ve Yaşar Güneş katılım sağladı. 

KUŞKAN: ÖNEMLİ BİR MESAFE KAT ETTİK 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Can Kuşkan, “Odaların tarım, hayvancılık ve gıda komiteleri olarak, 6. Toplantımızı KOTO ev sahipliğinde gerçekleştirmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Sektörlerimizi ilgilendiren ortak sorunlara, ortak bir yol haritası geliştirmek ve akabinde ortak hareket etmek üzere başlattığımız bu toplantılarda önemli bir mesafe kat etmiş durumdayız. Sektörlerimizi geleceğe hazırlamak için toplantılarımızı aksatmadan devam ettirme kararlılığındayız. Katılımlarınız için teşekkür ediyoruz” dedi.

TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLEN KONULAR 

Toplantıda ele alınan konular şöyle; Fırıncılık sektöründe hafta tatili uygulaması, sektörde ara eleman ve kalifiye eleman eksikliği, ilimizde faaliyet gösteren büyük işletmelerin satınalma noktasında yerel firmaları tercih etmesinin sağlanması adına yapılacak çalışmalar, et ithalatının üretime ve iç pazara etkisi, yüksek tonajlı araçlar ile şehir içinde yapılan sevkiyatlarda yaşanan sıkıntılar, üretimde kullanılan ambalajlara uygulanan vergilerin yüksek olması ve sağlıksız ambalaj konusu, zincir marketlerin yerel esnafa etkileri ve perakende sektöründe planlama ihtiyacı, hal ve perakende yasalarının güncellenmesi adına çalışmalar yapılması, ulusal zincir marketlerde gıda dışı ürünlerin satılmasının sektöre etkileri, bankaların ticari amaçla kullanılan kredi kartlarında taksit sayısını artırmasına yönelik çalışmalar yapılması, oranların durumu, kedi ve köpek mamalarına uygulanan KDV oranlarının yüksekliği nedeniyle yaşanan sıkıntılar, yemek kartı üzerinden yapılan alışverişlerde yüksek kesinti oranı sorunu, süs bitkileri yetiştiriciliği sektörüne yönelik çalışmalar yapılması (NACE kodu değişikliği yapılarak desteklerden faydalandırılması, üretimde KDV oranlarının düşürülmesi, devlete ait atıl arazilerin tahsisi), kayıt dışı yaş sebze ve meyve girişlerinin neden olduğu sorunlar, yöresel ürünler adı altında açılan panayır veya satış yerlerinin sektöre olumsuz etkileri, ruhsatsız ve kayıtsız üretim yerlerine denetimlerin artırılmasının sağlanması.