SORUMLU EMLAK DANIŞMANI VE EMLAK DANIŞMANI MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARI ODAMIZDA GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR

03 Temmuz 2020

Sayın Üyemiz,

Taşınmaz Ticareti'ne dair düzenleme 05.06.2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Resmi Gazete'de Yayımlanan Karara Göre bu karar kapsamında taşınmaz ticaretiyle iştigal eden tacir ile esnaf ve sanatkarların faaliyetlerini sürdürebilmeleri için alması gereken yetki belgesinde süre 31 Ağustos 2020’ye kadar uzatılmış olup,  Yönetmelik, 5 Aralık 2019’dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

Hâlihazırda istenen yeterliliğe sahip emlak ticareti ile uğraşan işletmelerden yeni şartların talep edilmeyeceğini; ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından mezun olanlar ile yönetmeliğin yayımlandığı 05.06.2018 tarihinden önce taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığı’nca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda “Mesleki Yeterlilik Belgesi” şartı aranmamaktadır.

Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar ve Ticaret İl Müdürlükleri’nden Yetki Belgesi almayan emlak yetkilileri 31/08/2020 itibariyle emlak satışı yapamayacak olup, emlak ticareti yapanların temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5 veya seviye 4) ulusal yeterliliğine dayalı Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması gerekmektedir.

Bu bağlamda “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ve Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sınavları” Emlak Danışmanı Seviye 4 ve Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 sınavları TOBB MEYBEM işbirliğinde Ağustos ayının ilk haftasında odamızda gerçekleştirilecektir. (Başvuru yapanlara tarih daha sonra bildirilecektir.)

Başvuru yapmak isteyen üyelerimizin aşağıdaki evrakları 24 Temmuz 2020 tarihine kadar Odamız Araştırma ve Dış Ticaret Servisine teslim etmeleri gerekmektedir.

Başvuru için gerekli belgeler;

-          Başvuru formu (ektedir),

-          2 adet vesikalık fotoğraf,

-          1 tane kimlik fotokopisi,

-          Sınav ücretinin yattığında dair dekonttur.

Ayrıca

-         Adaylar yazılı ve uygulama olmak üzere 2 aşamada sınava girmektedir.

-         Ücret yatıran adayların 2 defa sınava girme hakkı olacaktır.

-         Yazılı ve uygulama sınavları Odanız hizmet binasında yapılacaktır.

-         Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 - 800,00 TL /  emlak danışmanı seviye 4 - 700,00 TL dir.

-         Başarılı olan adaylardan sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında 150,00 TL belge ücreti talep edilecektir.

Evraklarını teslim eden adaylarla ödemeye ilişkin bilgi paylaşılacaktır.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla,

Kocaeli Ticaret Odası

Ekler:

Emlak Danışmanı Seviye 4 başvuru formu için tıklayınız.

Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 başvuru formu için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için iletişim

Tel: 0262 322 30 10 dahili 249