Metal ve Makine Grubu’ndan İTO’ya eş meslek komite ziyareti

Metal ve Makine Grubu’nun yer aldığı Kocaeli Ticaret Odası 8. Meslek Komitesi, İstanbul Ticaret Odası’na eş meslek komite ziyareti gerçekleştirdi.

8. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ziya Uludüz, Meclis Üyeleri Nurdoğan Canıgeniş, Tunç Tuncaboylu, Komite Başkanı Serkan Akçay, Komite Başkan Yardımcısı Yaşar Teke, Komite Üyeleri Muharrem Doğan ve Hakan Tanrıöven’in yer aldığı KOTO heyetini, , İstanbul Ticaret Odası 59. Meslek Komitesi (Makine ve Ekipmanları) ve 60. Meslek Komitesi (Takım Tezgahları ve Otomasyon) Üyeleri ağırladı.

Toplantı komite üyelerinin tanışması ile başladı. Daha sonra sırasıyla söz alan komite üyeleri makine sektöründe faaliyet gösteren üyelerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. KOTO Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Ziya Uludüz, KOTO tarafından hayata geçirilen Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Komite üyeleri makine sektörünün ülkemiz açısından son derece önemli bir iş kolu olduğunu, son 10 yılda makine sektörünün ithalatta ve ihracatta hep ilk 3 te yer aldığını belirterek savunma sanayisi için verilen desteklerin aynı şekilde makine sektörü içinde verilmesi ve desteklenmesi  gerektiğni vurguladı.

Ayrıca makine sektörü ile ilgili; Fiziki ortamların iyileştirilmesi, ekipmanların ithal olmasının getirdiği olumsuzluklar, nitelikli eleman sorunu, geleceği planlayamama, Meslek Lisesinden mezun olan öğrencilerin yeteri kadar istekli olmamaları gibi konular diğer sektörel sorunlar olarak belirlendi.

Daha sonra söz alan İstanbul Ticaret Odası meslek komite üyeleri, meslek gruplarında yer alan üyelerinde içinde bulunduğu SAHA İSTANBUL Savunma, Havacılık ve Uzay Kümenlenmesi ile ilgili bilgi aktarımında bulundu. Söz konusu derneğin amacının Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, yerli üretimin payını arttırmak, küresel rekabet avantajı oluşturmak, ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak olduğu belirtildi. Ayrıca kısa menzilli yerli uçak yapımı ile ilgili gerçekleştirilen çalıştaydan bahsedildi.

KOTO üyeleri, 25-28 Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek SAHA EXPO 2020 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’na davet edildi. Toplantının sonunda eş meslek komite toplantılarının öneminde bahsedilerek bu tarz toplantıların daha sıklıkla yapılarak sektör sorunlarının belirlenmesi ve yol haritalarının oluşturulmasının gerekliliği vurgulandı.