KOTO Önerdi, Medikal Ürünlerin İhracatında Ön İzin Şartı Kaldırıldı

Odamız tarafından uzun süredir gündeme getirilen ve son olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde 365 Oda/Borsa Başkanlarının katıldığı toplantıda ilettiğimiz medikal ürünlerin ihracatının ön izne bağlı olmadan yapılması gerekliliği karşılık buldu. 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile solunum cihazları ve sarf malzemelerin ihracatında ön izin şartı kaldırıldı.

2019 yılı Aralık ayında ilk olarak Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs (COVID-19) kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı. Alınan tedbirler neticesinde uzun süre ülkemizde görülmedi.

Bu dönemde insan hareketliliğinin kısıtlanması ile birlikte mal ve hizmet ticaretinde de sağlık sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde ürün ve hizmet ihracatı ön izne bağlı hale getirildi.

Koronavirüs tedbir ve tedavileri kapsamında ülkemizde ilk olarak 4 Mart tarihli Resmi Gazete’de “İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat:96/31)’ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlandı. İlgili tebliğ kapsamında; koruyucu maske (gaz,toz ve tradyoaktif toz filtreli maskeler), tulum (koruyucu iş elbisesi), sıvı geçirmez önlük (kimyasallara karşı kullanılan koruyucu önlükler), gözlük ( koruyucu gözlükler) ve “Tıbbi Cihaz Yönetmeliği” kapsamında piyasaya arz edilen; tıbbi ve cerrahi maske, tıbbi steril/non-steril eldiven ihracatı ön izne bağlandı.

Akabinde 26 Mart tarihli Resmi Gazete’de  yukarıdaki ürünlere ek olarak “Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen; Ventilatör, Ecmo, Oksijen Konsantratörü, Flow sensör, Ekspirasyon valfi, Oksijen sensörü, Ventilatör devreleri, Hasta devreleri ( Anestezi/Ventilatör devresi), IV Kanül, Entübasyon Tüpü ve Yoğun Bakım Monitörü isimli ürünlerin ihracatı da ön izne bağlandı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile 365 Oda/Borsa Başkanlarına yönelik toplantı gerçekleştirildi.

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necmi Bulut’un da katıldığı toplantıda bugüne kadar alınan tedbirler ve önümüzdeki dönemde alınması gereken tedbirler ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut; ‘ 4 Mart ve 26 Mart tarihlerinde yayımlanan tebliğler ile ihracatı ön izne bağlı olan ürünlerin ihracatının serbest olması gerektiğini, ülkemizdeki ihtiyaca cevap veren medikal malzeme üreticilerimizin ventilatör dışında ki medikal ürünleri Sağlık Bakanlığımızın ihtiyacı öncelikli olmakla beraber ihraç etmelerine izin verilmesinin ekonomimize katkı sunacağını ilettik. 2 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliği ile solunum cihazları ve sarf malzemelerin ihracatında ön izin şartı kaldırıldı. Bu çerçevede; Ventilatör, Ecmo, Oksijen Konsantratörü, Ventilasyon Sarfları, Hasta Devreleri IV Kanül, Entübasyon Tüpleri, Yoğun Bakım Monitörleri’nin ihracatı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumunun ön iznine bağlanması düzenlemesine son verildi. Bir diğer Tebliğ değişikliği ile de; Dezenfektan, Kolonya, Hiidrojen Peroksit ve Etil Alkol ürünlerinin ihracatı için kayıt ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması uygulamasına da son verildi.' ifadelerine yer verdi.

KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, Kocaelili iş insanlarının taleplerinin kısa sürede hayata geçmesinin mutluluk verici olduğunu belirterek başta Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekklerini iletti.