KOTO Başkanı Bulut Kandıra’da Büyükşehirin desteğiyle Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik Projesi imza törenine katıldı

KOTO Başkanı Bulut Kandıra’da Büyükşehirin desteğiyle Tıbbi ve  Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik Projesi imza törenine katıldı

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kandıra’ya 5 yılda 28 milyon lira katkı verecek olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik Projesi Namazgah Kültür Merkezi’ndeki imza törenine katıldı. Pandemi nedeniyle anlaşma sağlanan 87 üreticiden sadece 10 üretici ile protokol imzalandı.

Kocaeli Ticaret Odasınında desteklediği Projede 87 üretici ile anlaşma sağlayan Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle 1200 hektar alanda tıbbi ve aromatik bitki ekimi yapılacak.

Protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, KOTO Başkanı  Necmi Bulut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş,  MHP İl Başkanı Aydın Ünlü Büyükşehir Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları ve üreticiler katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın Kocaeli’de her ilçenin bir hikayesi olduğunu söylediğini belirten Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, “Kandıra’nın hikayesini bu proje yazacak. 5 yılda ilçemize ciddi katkılar verilecektir. Katkısı olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yaptığı konuşmada “Özellikle kadın emeğine yönelik yaptığımız çalışmalarda çok mutlu oluyorum. Bu proje beni çok heyecanlandırıyor. Hollanda’ya gittiğinizde uçsuz bucaksız tarlalar görürsünüz. Köylerde tarlalar bölündükçe kalabalık ailelere bakamaz hale gelir. O yüzden tarlaların birleştirilerek üretim yapmak lazım. Kırdan kentte göç meselesi sanayi devrimi ile başlar. Tarımda çalışan insan sayısı Türkiye’de bir noktaya geldi. Ancak bu faaliyetle geçirilmediğini görüyoruz ve göz devam ediyor. Bizim köylerdeki çiftçiye desteğimiz 12 milyon lirayı buluyor. Bu projenin ana fikrindeki temel katma değeri yükseltmek. Çiftçilere desteği nasıl vereceğimizi iyice çalıştık. Bu ekilen bitkilerin yağının çıkartılması için Büyükşehir’in tesis kurması noktasında karar verdik. Sonra bu işin borsasının da Kocaeli’de olsun dedik. Kocaeli Ticaret Odası ile konuştuk. Hemen destek verdi. Yağ çıkarma tesisini kurduk. Sonra TÜBİTAK ile görüştük. Bu bitkilerden ilaç hammaddesi olacak çalışmayı yapmayı orada gördük. Bunun için TÜBİTAK ile anlaştık. Biberiye, tıbbi nane ve oğul otundan elde edilen yağlar dışında ilaç hammaddesini de üreteceğiz. Burada bir ekonomi oluşuyor. Çiftçilerimizle Türkiye ekonomisine büyük katkı vereceğiz. En güzeli ise kadın çiftçilerimize destek olacağız. Bir taraftan ürün üreteceğiz, yağ yapacağız ve ilaç hammaddesi yapacağız. TÜBİTAK ile ilaç hammaddesi üretim ile ilgili protokol imzalayacağız. 9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız TÜBİTAK’a gelecek ve orada bu protokolü yapacağız.’ dedi.